Nya lokaler för Hartmansstarr
Jag har under förra veckan haft möjlighet att inventera förekomsten av Hartmansstarr på Stora Sönnervass. Vi har tidigare känt till en förekomst på ön (1 strå från 70-talet) och den lokalen fann jag åt förra året. I år kunde jag notera ett helt gäng starr på platsen varvid tanken att inventera samtliga öar i St. Sönnervasskomplexet föddes. Sagt och gjort. Jag har nu noterat starren från flertalet öar och därmed nya lokaler. Fantastiskt kul att finna på den i miljöer där vi inte känt till att den funnits tidigare.
Samtliga lokaler växer ca 1-2 meter över nuvarande vattenstånd. Alltså i direkt anslutning till Vänerns högsta kända vattennivå (inom störningsregimen från vattnet alltså) och förekomsten får nog anses som ursprunglig och mycket gammal. Den har gynnats av hävd (troligen både bete och slåtter) under århundraden men dess förekomst är främst kopplad till störningsregimen från vattnet, verkar det som.
Jag hittade även två lokaler på Vithall häromdagen. Det var ca 150 strån i två olika bestånd ganska nära varandra. Fantastiskt kul att säga att starren nu finns på de två öarna Länsstyrelsen har restaurerat och har bete på. Ärnön sökte jag också av utan resultat.
Comments are closed